Asiaa osaamisesta

Globaali viestiminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Riittää, kun hankkii tarvittavat ohjelmistot, googlaa vinkit niiden käyttämiseen, tuottaa esitettäväksi halutun materiaalin ja julkaisee sen verkossa. Tarvittavia ohjelmistoja ei tarvitse enää edes ostaa, vaan niihin saa hankittua käyttöoikeuden vain kuukaudeksi kerrallaan. Mihin enää tarvitaan visuaalisen viestinnän ammatillista osaamista, jos ohjeet itsenäiseen tekemiseen löytyvät netistä?

Oikea osaaminen merkitsee kuitenkin kykyä päästä haluttuun lopputulokseen kustannustehokkaasti opittua soveltamalla. Osaajalle tärkeitä kysymyksiä pitäisi olla miten, millä ja miksi työ tehdään. Prosessi pitää hallita ja sen tarjoamat mahdollisuudet ymmärtää, ennen kuin sitä voi tehostaa.

Jokainen etsii toisinaan apua työhönsä netistä. Vain ammattitaito auttaa arvioimaan, onko löydetty ohje omaan tarpeeseen teknisesti järkevä, työvaiheiden osalta looginen ja lopputuloksen kannalta riittävän laadukas.

Sellainen osaaminen saavutetaan vain kouluttautumalla, kehittämällä osaamista aktiivisesti ja soveltamalla omaan tekemiseen uusia mahdollisuuksia.

Janne Nummela
asian mies

Kirjoitus julkaistu Sovelton Cretive Kiltan blogissa 19.1.2015