Adobe Fireflyn Beta-vaihe on ohi

Adoben tekoälyn kaupallinen versio on julkaistu

Adobe Fireflyn beta-vaihe on ohi. Adoben viimeisimmät ohjelmistopäivitykset toivat tekoälyn osaksi päivittäistä tekemistä myös kuvien kaupallisen hyödyntämisen osalta.

Tekstikehotteeseen (prompt) perustuvia kuvia voit generoida Adobe ID:llä suoraan selaimen Adoben Firelfy -palvelussa. Ohjelmista listalta löytyvät Photoshop ja Adobe Express.

Adobe Firefly: https://firefly.adobe.com/

Adobe Express: https://www.adobe.com/fi/express/


Tekoälyyn perustuvaa kuvan ja tekstitehosteen laskentaa Adobe Express´ä.

Kuva maksetaan krediiteillä

Kuvien laskettamiseen kuluneen energian maksat krediitteinä. Pienin kustannus on yksi krediitti, joka laskutetaan 2000×2000 pikseliä kuvasta.

Jatkossa tarjolla on myös mahdollisuus laskettaa suurempia kuvia. Näiden maksaminen mennee samalla tavalla kuin kuvien tilaaminen Stock´sta. Eli sisällön laatu ja kuvan pikselimäärä maksavat ekstraa.

Miten krediittejä saa?

Mikäli käytössäsi on Creative Cloud All Apps, sinulla on kuukausittain käytettävissä 1000 krediittiä. Voit siis laskettaa n. 33 normaalikokoista Firefly -kuvaa per päivä. Adobe Express´n tilaajille krediittejä on 250. Fireflyn tilaajille 100.

Krediitit nollaantuvat kun laskutuskuukausi vaihtuu. Niitä ei voi siirtää seuraavalle kuukaudelle.

Krediiteistä on myös maksullisia paketteja. 100 krediitin paketti maksaa 4,95 euroa (+alv.) / kk.

Mitä sitten kun krediiti loppuvat?

Krediittien loppuminen ei lopeta Fireflyn käyttöä CC All Aps sopimuksella.

Kun krediitit on käytetty, kuva siirretään ”normaalijonoon”, jolloin sen laskettaminen kestää pidempään. Miten hitaasti laskenta tällöin etenee, on vielä kysymys.

Express´n ja Fireflyn maksullisessa palvelussa siirrytään päiväkohtaiseen rajoitukseen. Voit tehdä kaksi krediittiä kuluttavaksi verrattavaa laskentaa päivässä.


Video Photoshopin Generative Fill -työkalun esittelystä.

Kuvien lisenssointi

Photoshopissa Firefly laskettaa kuvaan sisältöä, jolloin alkuperäisen kuvan lisenssioikeus ratkaisee käyttöoikeuden. Fireflyn ja Express´n palvelussa käytettävä Generative Fill toimii samoin.

Uusi ”tyhjästä” lasketettu kuva on Adoben mukaan vapaasti käytettävissä kaupallisesti. Ainoa kielto on toisten sisältöä vahingoittavan materiaalin luominen ja levittäminen.

Laskennassa käytetyt kuvalähteet

Adobe on rajannut tekoälyn opetuskuvat kuvat kahteen lähteeseen:

  1. Adoben Stock kuvat
  2. Tekijänoikeudettomat kuvat

Adobella on käytössä palkitsemismalli Adobe Stock´n kuvaajille. Tekijänoikeuksien omistaja saa palkkion, kun kuvaa on käytetty Fireflyn opettamiseen.

Tekijänoikeudet Fireflyn kuvissa

Tekoälyn kirjoittama kuva on oletuksena vapaasti käytettävissä. Kuvan laskennassa käytetyn lähdemateriaalin osalta tilanne on jo nyt varsin selkeä ja tullee vielä tarkentumaan ajan kanssa.

Epäselvyyksiä ja tulkintoja on lähinnä muilla tekoälyalustoilla lasketetetuissa lähdekuvissa, jotka on lisenssoitu Adobe Stock´n.

Adobe on kuitenkin jo nyt niin varma Fireflyssa lasketetun kuvan käyttöoikeuksista, että he lupaavat hoitaa mahdolliset juridiset ongelmat Fireflyn Enterprise -asiakkailta, mikäli käyttöoikeuksiin liittyviä ongelmia ilmaantuu.

Lue lisää: FastCompany Firefly

Nyt on aika ottaa tekstikehotteet haltuun

Fireflyn käyttö on ilmaista 1.11. asti. Krediittejä laskutetaan tämän jälkeen lisenssisopimuksen mukaisesti.

Nyt kannattaakin ruveta testailemaan kuvan kirjoittamista tekoälyn avulla. Näin työtapa on tuttu, kun krediittejä ruvetaan laskuttamaan.


Asiatalon etäkoulutukset Fireflyn käyttöön.

Napakan alun Firelflyn hyödyntämiseen saat, kun tulet mukaan Asiatalon etäkoulutukseen. Klikkaa kuvasta niin pääset kurssivulle.

Somejulkaisu – Adobe Express
Phoshop+AI (Firefly)

Lue myös nämä