Kameraprofiilien käyttö – Lightroom ja Adobe Camera RAW

Adoben kuvaeditoreilla työskenteleville, tärkeä osa helppoa kuvan säätämistä on esiasetuksen kuvalle asettavan kameraprofiilin käyttö.


Profiilit voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan

  1. Adoben yleiset profiilit
  2. Kamerakohtaiset profiilit
  3. Luovat profiilit

Jotkut käyttävät kuvaustilanteesta riippuen eri profiileja, toisten työnkulku on optimoitu yhtä yleistä profiilia käyttäen. Jotkut taas valitsevat profiilin puhtaasti kulloisenkin mieltymyksen mukaan.

Kaikissa työtavoissa on puolensa, etkä voi mennä vikaan, kun valitset eri tapoja saavuttaaksesi halutun lopputuloksen. Profiilien käytössä parasta on joustavuus ja helppokäyttöisyys. 

Kuvaan on valittu yleinen profiili ja sen sisältöä on hieman säädetty.

Luovan profiilin idea

Perusprofiilia voidaan käyttää myös kuvan sävyttämiseen ja sävyjen korostamiseen, jolloin siinä on kaksi esimääritystä:

1. Kuvan perusprofiili on esiasetus, josta kuvan säätäminen aloitetaan.

2. Sävyttävä asetus on haluttu sävymuunnos, jonka näkyvyyttä voidaan hallita liukusäätimellä.

Säädön jälkeen kuvaan on vaihdettu luova profiili, jolla kuvan sävyjä painotetaan.

Luovan profiilin rakentaminen

Luovan profiilin voi tehdä ja tallentaa kameraeditorissa. Varsinainen sävytys taas on toteutettavissa esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmassa. 

Kuvankäsittelyohjelmassa on kameraeditoria tehokkaammat säätömahdollisuudet sävymuunnoksen tekemiseen. Ohjelmassa säädetään haluttu muunnos ja säätötasot tallennetaan LUT-muodossa, minkä jälkeen ne tuodaan kuvaeditoriin, jossa profiili rakennetaan.

Työtavat vertailussa

Luovaa profiiilia on verrattu tallennettuun säätöasetukseen, Presetiin. Profiilin puolesta puhuu helppo muunnon voimakkuuden hallinta ja säätimien pysyminen paikallaan sävytyksessä, Presetin puolesta taas joustava kuvaeditorin sisäinen työtapa ja laajemmat mahdollisuudet muokata kuvan rakennetta.

Kuvaa on säädetty edelleen ja sävytyksen voimakkuutta on korostettu.

Työtavat yhdessä

Esiasetukset voivat myös täydentää toisiaan. Kuvan perussäätö tehdään yleisellä profiililla, minkä jälkeen käyttöön valitaan haluttu sävytys, jonka näkyvyyttä voidaan tarkentaa liukusäätimellä. Tämän jälkeen kuvaa voidaan vielä hienosäätää tarpeen mukaan.

Näistä työvaiheista muodostuu helposti Preset-säätö, joka voidaan tallentaa ja käyttää uudelleen. Samalla vapautuu käsittelyaikaa kuvan viimeistelyyn. 

Lue myös nämä