Mediatiedoston työversioiden hallinta

Työn alla olevan tiedoston päävaiheiden tallentuminen varmistetaan versiotallennuksella, jolloin työstä säilyy myös toisistaan teknisesti poikkeavat versiot.


Aiemmin yhdestä työstä piti ottaa jopa kymmeniä kopioita, mutta Adoben mahdollistaman tiedoston versiohistorian myötä ylimääräiset tallennuskopiot tulevat tarpeettomiksi.

Kuvan tallennusversioita tulee monia työprosessin aikana.

Pilveen tallennettaessa versiohistoria säilyy

Adobe CC:n lisenssin mukana tulevaan Creative Cloud Files´n tallentamalla työstä säilyy aina myös sen versiohistoria. Pilvipalvelu säilyttää tiedoston tallennusversiot 180 päivän ajalta.

Kaksi tapaa toteuttaa versiohallinta

Osassa Adoben ohjelmista tiedosto voidaan tallentaa suoraan pilveen (mm. Photoshop ja Illustrator), jolloin tiedoston versiohistoria on luettavissa ohjelman käyttöliittymästä.

Vaihtoehtoisesti tiedosto voidaan tallentaa tietokoneelle CC Files´n synkronointikansioon, jolloin tallentuva historia on sekä selattavissa että muokattavissa selaimella.

Adobe Creative Cloud tallentaa kuvan jokaisen tallennuksen erillisenä kuvan versiona.
Creative Cloud Filesin kautta pääset selaamaan ja merkitsemään tallennettuja työvaiheita.

Enemmän versioita, mutta vähemmän tiedostoja

Kaikki tiedoston tallennukset kirjautuvat versiohistoriaan, missä ne tärkeät versiot voi liputtaa ja nimetä uudelleen. 

Tiedostosta voidaan helposti valita käyttöön aiempi versio. Tiedoston palauttaminen kestää nettiyhteydestä riippuen hetkestä toviin, joten kannattaa odottaa näkymän päivittymistä. Avattu versio voidaan tallentaa uutena tiedostona.

Photoshopilla voit selata pilveen tallennetun tiedoston työversioita suoraan ohjelmasta.

Liian helppoa ollakseen täysin varma

Perinteisen versiotallennuksen tueksi on siis tarjolla varsin joustava työtapa, joka voi pelastaa jopa tekstitasojen rasteroinnilta ja kuvatasojen yhdistämiseltä, vaikka tiedosto olisi jo suljettu.

Versiohistoria toimii mainiosti pienemmissä tiedostoissa ja kohtuullisesti elementtejä sisältävissä kokonaisuuksissa. Suuret kuvat ja isot taittotiedostot kestävät pidempään päivittyä, joten joskus maltti voi olla valttia. On hyvä myös muistaa, että Adoben Creative Cloud Files´sa tiedoston maksimikoko on rajattu viiteen gigaan.

Lue myös nämä