Logo viestii yrityksesi arvoista, toiminnasta ja ammattimaisuudesta. Siksi on tärkeää, että se suunnitellaan huolella ja käytetään oikeita työkaluja ja periaatteita.
Sanotaan, että hyvä logo välittää yrityksen arvoja ja kertoo sen tarinan. Tämä kannattaa sisäistää. On helpompi viestiä, kun itsekin uskoo käyttämäänsä visuaaliseen ilmeeseen.
On myös tärkeää, että logosta on saatavilla käyttökelpoisia versioita eri tilanteisiin. Muuten logo voi olla visuaalisesti hieno, mutta teknisesti hankala käyttää.

Tekniikka vai sisältö?
Entä tekninen toteutus? Kun yritys panostaa logon suunnitteluun, mitä sillä pitäisi saada, jotta viestintä onnistuu? Tämä on kohta, joka valitettavan usein unohtuu. Logon käytettävyys ei aina vastaa tarpeita.
Vuosien varrella olen törmännyt toteutuksiin, joita kutsutaan logoksi, mutta jotka eivät ole käytännössä toimivia. Haluankin jakaa muutamia vinkkejä yritystunnuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Keskityn erityisesti teknisiin ratkaisuihin, mutta sivuan lyhyesti myös visuaalisuutta.

Oikeat työkalut logon suunnitteluun
Logon piirtämiseen ei käytetä kuvankäsittelyohjelmia, kuten Photoshopia. Piste. Sen sijaan yritystunnus eli liikemerkki (kuva) ja logo (teksti) piirretään vektoripohjaisella ohjelmalla, kuten Adobe Illustratorilla tai vastaavalla.
Vektorimuoto mahdollistaa sen, että tunnusta voidaan käyttää monipuolisesti ja eri kokoisina ilman, että laatu kärsii. Lisäksi ohjelman tulee tukea eri värimalleja. Logosta tulee olla vähintään käyttöversiot sekä verkkoon että painotuotteisiin.
Jos haluaa säilyttää logon värit mahdollisimman tarkasti eri medioissa, tarvitaan PMS-, CMYK- ja RGB-värimääritykset, jotta logo toimii hyvin sekä painotuotteissa että digitaalisissa ympäristöissä.

Logon ja liikemerkin suunnittelun periaatteet
- Yksinkertaisuus: Hyvä liikemerkki on selkeä ja ajaton. Usein yksinkertainen kokonaisuus kestää aikaa parhaiten.
- Värit: Kolme väriä on yleensä riittävä maksimi. Vähempi on usein parempi – yksivärinenkin voi olla erittäin tehokas ratkaisu.
- Muodot: Liikemerkki voidaan toteuttaa valmiilla muodoilla (kuten suorakulmio tai ellipsi), joita muokataan yhdistelemällä, leikkaamalla ja sommittelemalla. Liikemerkki voidaan myös piirtää vapaasti, mikä vaatii jo enemmän taitoa.
Logon, eli yrityksen nimen kirjoitusasun, suunnittelussa valitaan tyylillisesti sopiva kirjasin. Kirjoitusasua täsmennetään muun muassa säätämällä kirjainten keskinäistä etäisyyttä, eli välistystä, jotta kokonaisuus näyttää tasapainoiselta.

Viimeistely ja käytettävyys
Kun liikemerkki ja logo on suunniteltu ja sommiteltu keskenään, seuraa tunnuksen viimeistely. Tämä tarkoittaa esimerkiksi:
- Viivojen muuttamista piirtomuodoiksi, jotta liikemerkki toistuu oikein painotuotteissa.
- Kirjasimen muuttamista grafiikaksi, jotta logo säilyttää muotonsa kaikissa käyttötilanteissa.
- Skaalautuvuuden varmistamista: logoa testataan eri kokoisina ja eri alustoilla, jotta se säilyttää luettavuutensa ja yksityiskohtansa.
Tunnukselle määritetään myös turva-alue, eli tyhjä tila sen ympärille. Tämä varmistaa, että tunnus erottuu ja toimii selkeästi kaikissa käyttökohteissa.

Tunnuksen erilaiset sommitteluversiot
Tässä vaiheessa tunnuksesta tehdään erilaisia versioita esimerkiksi sosiaalisen median käyttöön. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, jos tunnuksen mittasuhteet eivät mahdollista sen helppoa sommittelua. Tällöin voidaan käyttää erikseen rajattua versiota, jossa liikemerkin osa toimii itsenäisenä elementtinä.
Pelkkä yksivärinen versio voi riittää, mutta on hyvä varmistaa, että logo mukautuu eri taustoihin ja käyttötilanteisiin. Yksivärisyyden lisäksi voidaan myös muokata logon sisältöä esittämistapaan paremmin sopivaksi.
Tunnuksen käyttöönotto
Kun tunnus on valmis, se tallennetaan eri muodoissa ja värimalleissa, kuten vektorina ja kuvatiedostoina. Samalla kannattaa varmistaa, että ilmeen mukana tulee ohjeet (myös brändikirja), jossa kerrotaan sen käytöstä. Ohjeistus voi olla yleisluontoinen tai hyvin tarkka sen mukaan, kuinka tiukasti yritysilme on määritelty.

Brändimallit ja valmiit sommittelut
Julkaisuja tehdään usein myös helppokäyttöisillä selainpohjaisilla suunnittelutyökaluilla. Näissä tapauksissa yritysilmeen ylläpitäminen helpottuu, kun valmiit mallit on tehty huolella. Esimerkiksi Adobe Expressillä ja Canvalla voi nopeasti toteuttaa julkaisuja eri alustoille yhtenäisellä ilmeellä.
Mikä tunnuksen hankinnassa on tärkeintä?
Toimeksiannon jälkeen sinulla pitäisi olla käytössäsi yrityksen visuaalisen ilmeen tärkein elementti, yrityksesi tunnus. Jotta saat hyödynnettyä sitä mahdollisimman hyvin, varmista, että sinulla on tunnuksesta sopivat versiot eri käyttötarkoituksiin.

Käytä ja näy
Hanki yrityksellesi tunnus, joka kestää aikaa ja toimii teknisesti. Panosta suunnitteluun, varmista tekninen laatu ja ennen kaikkea, käytä tunnustasi rohkeasti.
Mitä enemmän tunnus näkyy, sitä vahvemmaksi brändisi kasvaa. Hyvä tunnus kun ei käytössä kulu vaan paranee.